Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ




 

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Αφροδισίων Ορέων, σε υψόμετρο 1045 μ,  Βόρεια του χωριού Βάχλιας του Δήμου Γορτυνίας και σε απόσταση 5 χλμ περίπου απ΄αυτό.

Η ίδρυσή της τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα, η δε κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής,  έχει σχήμα τετράπλευρου και αποτελείται από την εκκλησία,  το αρχονταρίκι, το μαγειρείο και κελιά,  με αποτέλεσμα, εκτός από τη λειτουργικότητα να παρέχει πλήρη ασφάλεια. 

Μια ματιά στους τοίχους με τις πολεμίστρες,  θα μας επιβεβαιώσει το φρουριακό χαρακτήρα της.

Με την υπ΄αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/37689/1035/16-10-1996 (945ΦΕΚ) απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μονή χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.






Στις 30/12/1995 ξέσπασε πυρκαγιά στο μοναστήρι, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανή η μοναχή Παρθενία (που υπηρετούσε συνεχώς στη μονή από το έτος 1946)  και να καταστραφούν ολοσχερώς 4 κελιά.

Αμέσως όμως έγιναν συντονισμένες ενέργειες και ορίστηκε  επιτροπή αναστήλωσης και επίβλεψης των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.                                                                 
Αφού εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα χρήματα από διάφορους φορείς αλλά και δωρεές πιστών, σύντομα επιτεύχθηκε η αναστήλωση και γενική ανακαίνιση της Μονής.








Κάθε χρόνο στη μνήμη της Αγίας, που γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ακολουθεί πανηγύρι με ορχήστρα, ενώ προσφέρονται δωρεάν φαγητά σ΄όλους τους προσκυνητές.







Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’.

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου