Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΒΑΧΛΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (VACHLIA)


Η Βάχλια είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό, χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 640 μέτρων και χωρίζεται σε δύο οικισμούς: τη Βάχλια και την Πέρα Βάχλια.Απέχει 18 χλμ από τα Τρόπαια, 5 χλμ από το Φράγμα του Λάδωνα και 6 χλμ από την Κοντοβάζαινα.

Από που πήρε το όνομά του το χωριό, δεν είναι εξακριβωμένο. Στο γαλλικό χάρτη, σημειώνεται ως Vaklia, τοποθεσία την οποία  αποδέχεται ο Meyer και τοποθετεί εκεί τις αρχαίες Θαλιάδες (Thaliades). Μέχρι το έτος 1840, όπου καταργήθηκαν οι Δήμοι και έγινε ο υποβιβασμός της σε κοινότητα, η Βάχλια ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου Θαλιάδων (Δήμου Γ΄τάξης, δηλ. έως 2.000 κάτοικοι).
 Η Βάχλια είναι ένας τόπος υπέροχος, που σε μαγεύει με την πλούσια βλάστηση και τ΄άφθονα νερά που διαθέτει και σε προκαλεί να περπατήσεις στα μονοπάτια της, να θαυμάσεις τοπία παρθένα, που δεν αντικρύζεις συχνά. Στη διαδρομή από το Φράγμα του Λάδωνα προς τη Βάχλια, συναντάμε υπέροχο δάσος από δρυς, ενώ στο δρόμο από Βάχλια προς Πέρα Βάχλια, στου "Κούκου το ρέμα", υπάρχει λιθόκτιστο γεφύρι με μεγάλη καμάρα και στο βάθος αριστερά του ο παραδοσιακός νερόμυλος του Χάντζιου, ο οποίος έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και κατά καιρούς τείθεται σε λειτουργία.
Στον κάτω μαχαλά βρίσκεται η Μητρόπολη του χωριού, η Αγία Μαρίνα και το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Επίσης, στην ίδια γειτονιά, εκτός από το παλιό λιοτρίβι που απαιτούσε για τη λειτουργία του... τη δύναμη κάποιου 
ζώου (μουλαριού ή γαϊδάρου),  υπάρχει ο Πύργος του Αγά, μια μικρή διώροφη οικία, εφοδιασμένη με πολεμίστρες και θόλο στο δεύτερο όροφο, που σήμερα μαζί με άλλο κτίσμα που έχει κατασκευαστεί αργότερα αποτελούν κατοικία. (Η Βάχλια ήταν μία από τις 4 τοποθεσίες όπου έμενε μόνιμα ο τούρκος αξιωματούχος)
Τοποθεσίες με αρχαιολογική σημασία, είναι το "Παλιόκαστρο" στη θέση Κανελλάκι στη Λίμνη του Λάδωνα, ενώ σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου δυτικά της Βάχλιας, στη θέση Άρτι (ή Άρτη), δίπλα στο δρόμο για το χωριό Δήμητρα (αριστερά από το εκκλησάκι του Αϊθαράπη), υπάρχει μικρό ύψωμα όπου σώζονται λείψανα αρχαίας κώμης. Εικάζεται ότι πρόκειται για τιςΑρχαίες Θαλιάδες που αναφέρει και ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του. Την Αρχαιολογική σημασία του λόφου, πρώτος επεσήμανε ο Β. Λεονάρδος το έτος 1891, ο οποίος κατά την επίσκεψή του, επεσήμανε τα λείψανα αρχαίου ναίσκου διαστάσεων 5,90Χ8,70 μ, τον οποίο απέδωσε στον Δία, επειδή βρέθηκε ακρωτηριασμένος ο θρόνος (υπόβαθρο) όπου κατά τη γνώμη του στηριζόταν το άγαλμα του Δία.
Στο τέλος του λόφου Άρτι, που καταλήγει σε απότομο γκρεμό, υπάρχει κολλημένο στο βράχο,το ασκητήριο του Αγίου Χαραλάμπους. 
Απέναντι δε από τη θέση Άρτη, ξεκινά δρόμος που οδηγεί στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.045 μέτρων και η ίδρυση της οποίας τοποθετείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, έχει σχήμα τετράπλευρου και αποτελείται από την εκκλησία, το αρχονταρίκι, το μαγειρείο και κελιά, με αποτέλεσμα εκτός απ΄την λειτουργικότητα, να παρέχει πλήρη ασφάλεια. Μια ματιά στους τοίχους με τις πολεμίστρες, θα μας επιβεβαιώσει το φρουριακό χαρακτήρα της. Με την υπ΄αρ. Β1/Φ30/37689/1035/16-10-1996 (945 ΦΕΚ) Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μονή χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 
Πιο πάνω απ΄το μοναστήρι, είναι η βουνοκορφή της Νεραϊδόραχης με την πανοραμική θέα, που κόβει την ανάσα.
Αξιόλογοι ναοί που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αρχαιότερο ναό του χωριού όπου σώζονται σπάνιες τοιχογραφίες και ιερά κειμήλια, καθώς και του Αγίου Νικολάουστην Πέρα Βάχλια ο ρυθμός του οποίου είναι Βασιλική με τρούλο. Για όσους δε, αγαπούν το περπάτημα, ξεκινώντας από τ΄αλώνια στη Λεσινίτσα, ένα υπέροχο μέρος με πολλά πλατάνια και άφθονα νερά, 
θα εντυπωσιαστούν από την επισκεψή τους στην σκήτη της Παναγιάς στο Βράχο, μια μικρή σπηλιά, που η χριστιανική πίστη των Βαχλαίων διαμόρφωσε σε τόπο λατρείας, αφιερωμένο στην Παναγία - Ζωοδόχο Πηγή.

1 σχόλιο: